Невиждана по мащаби в България е аферата с ТЕЛК във Варна, сочат новите разкрития от прокуратурата

Това е само началото на нашите действия, не става дума за кампанийност, а за сериозна организирана в цялата страна дейност на МВР под ръководството на Прокуратурата на Република България. Това заяви на пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев за разследването на МВР за издаване на медицински удостоверения за нетрудоспособност на лица без сериозни медицински проблеми. 
 
„Към този момент се потвърждава, че не става въпрос за недофинансиране на този социален проблем, свързан и с лицата с различна степен нетрудоспособност, пари има, но голяма част от тях – предполагам, че никой не може да каже колко, но по-голямата част от тях отиват в лица, които не се нуждаят от тях, нямат никакви сериозни медицински проблеми и ако имат, те не са по-различни от който е да е български гражданин, вкл. и присъстващите в тази зала“, обясни Иван Гешев.


 
По думите му като мащаб най-сериозното нарушение, което е констатирано, е случаят във Варна. „На много места това е превърнато в доходоносен бизнес, в „търговско предприятие“. Дори хора в това престъпно сдружение, фирма, сами си търсят клиентите и си ги набират. Случаите в Силистра са предимно в циганските махали – говорим за 600 лева, за лица с по-малък капацитет за плащане, във Варна стигаме до 2500 лева“, каза още зам.-главният прокурор.
 
„Ефектът от тези лоши практики е в няколко насоки – първата, че тези пари не стигат реално до хората, които имат нужда от тях, инвалиди; вторият проблем е, че тези пари в крайна сметка стимулират определени части от населението да не работят, което рефлектира и върху трудовия пазар в страната, няма стимул да работят.
 
Друг проблем, който бе идентифициран, е че хора с инвалидни пенсии могат да работят допълнително – т. е. осигуряваш си такава пенсия и няма пречки да работиш и увеличаваш дохода си. Следващият проблем към този момент е, че НОИ почти не разполага с реални инструменти за контрол над издаване на определени медицински удостоверения, единственият механизъм е да атакува определени такива, в които се съмнява в тях, пред НЕЛК, пред самата структура, която издава тези удостоверения“, продължи Иван Гешев.
 
„По мое мнение, а и на колегите, не е правилно и не води добри резултати НОИ да нямат контрол и на нея да й се казва, че няма изход, освен да отпусне пари. Според нас трябвя да се промени законовата регламентация в тази насока. Това, което правим с колегите, няма да реши проблемите. Освен социални, проблемите са и проблеми в законодателството, което допускат това да се случи“, каза още зам.-главният прокурор.
 
Иван Гешев отчете, че за 2017 и 2018 г. в цялата страна са образувани 46 проверки и досъдебни производства, а само от началото на годината тези проверки са 44 в рамките на месец, месец и нещо. „Това, което можем ние да направим, е да хващаме проблема, когато се е развил, не разполагаме с никакви средства за т. нар. профилактика за недопускане на това. Само с комплексни действия този проблем може да бъде решен, но голяма част от отпусканите в тази насока милиарди, са нецелево изразходвани. Тоест пари в държавата има, но се краде много или се харчат за неща, за които не са предназначени“, обобщи той.

Намери ни във facebook