МВР показа уникални СНИМКИ и ВИДЕО от нечувано мащабната акция! Подкупните варненски лекари се къпели в пари и…

45 лица са задържани при проведената специализирана акция за издаване на фалшиви ТЕЛК решения във Варна. Това каза наблюдаващият прокурор Лидия Манолова относно досъдебно производство на Специализираната прокуратура срещу лекари от Варна.

„След събрани множество материали установихме, че в област Варна и област Бургас и близо до тях места функционира организирана престъпна група. От материалите, които сме събрали можем да кажем, че групата се състои от 6 души, петима са лекари, а само едно лице не е“, обясни тя, цитирана от Фокус.

 

„Лицето, което не е лекар, има брат лекар. Те са сирийски граждани със семейства и българско гражданство. Те са посредници, набират лица, които да получат експертно решение от ТЕЛК“, поясни тя.

Прокурорът обясни, че срещу заплащане от 1 500 – 2 000 лв. на посредниците напълно здрави са получавали облаги. След заплатената сума лицата са изпращани от посредниците при лекари, които са членове на ТЕЛК комисия. При прегледа пациентите казват секретна парола, чрез която самите лекари разбират, че това са изпратени лица от посредниците и така получават ТЕЛК-овите решения. 

Лекар правил нещо отвратително в хотелска стая в Търговище! 

„При проведената акция бяха задържани са 45 лица, 6 от тях са привлечени за наказателна отговорност, 31 са свидетели, ползватели на ТЕЛК решения и 15 от тях са разпитани от съдия от Специализирания наказателен съд“, каза наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. 

Междувременно от МВР показаха уникални снимки и видео от акцията.

А също така написаха следното официално съобщение: 

„Специализираните действия са осъществени от служители на ГДБОП и териториалното звено във Варна под ръководството на Специализираната прокуратура.

Шест-членна организирана престъпна група е задържана в рамките на проведената на 17 и 18 февруари т.г. специализирана операция. Петима от участниците са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство. Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година. За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно телкови решения. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок. При извършените процесуално-следствени действия  в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети – 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели. 
Към наказателна отговорност са привлечени шестимата участници в престъпната схема. 

По време на брифинга заместник-главният прокурор Иван Гешев представи данни за извършения до момента наказателно-правен анализ, свързан с аналогичен вид престъпления. Той е изведен на базата на предприета системна съвместна работа от  МВР и прокуратурата“.

Намери ни във facebook