НАП подхваща евтините апартаменти и сделките на „Артекс“

Националната агенция за приходите (НАП) прави анализ на сделките на фирма „Артекс“. Причината е, че именно тази фирма е продала на редица представители на властта имоти на преференциални цени.

От приходната агенция обаче не могат да разкриват подробности около случая преди края на проверките. Те отрекоха информацията, че близо 20 млн.

лева просрочени задължения, които „Артекс“ е натрупала от неплатени данъци и осигуровки, са опростени.

Името на архитектурно-строителната компания нашумя през последните дни заради разразилия се скандал с апартаментите на властта.

Миналата седмица стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма „Артекс“ само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта – правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма „Артекс“ под пазарната им цена.

Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях – тази на енергийния зам.-министър, беше подадена днес.

Появиха се и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може „Артекс“ да започне строеж на небостъргач в кв. „Лозенец“. По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон.

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят.

Междувременно стана ясно, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще изиска всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс“ три-четири години назад. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев в кулоарите на Народното събрание.

Шефът на „Антимафия“ Пламен Георгиев пред БЛИЦ: Атакуват ме подло заради проверката на Цветанов! НСО пое охраната ми след заплахи! 

Той припомни, че в момента КПКОНПИ проверява покупките на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

Намери ни във facebook