Наглост! Босът на НЕК Петър Илиев се вкопчи в поста си! Крайно време е ДАНС да се намеси!

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев се вкопчи в поста си и обяви, че няма да подава оставка, въпреки недоволството на работодателските организации, които поискаха оттеглянето му. 

Илиев се опита да се измъкне с общи приказки и клишета на конкретните въпроси на журналистите, които го попитаха как ще коментира твърденията на бизнеса, че има всички признаци на организирана престъпна група при пазара на ток за бизнеса у нас.

В четвъртък с писмо до премиера Бойко Борисов и до енергийния министър Теменужка Петкова едрият бизнес, в лицето на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ – поискаха оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията заради „рекордно високите цени на тока за промишлеността“.

„Ние преминахме към свободен пазар, който се оказа голямо предизвикателство за производителите и големите потребители и търговците на електрическа енергия.

До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите – говоря за АЕЦ „Козлодуй”, НЕК и „Марица Изток 2” и се сключваха и двустранни договори. От 1 януари 2018 г. вече се забрани това със закон цялата енергия се търгува на Българската независима борса“, оправда се Илиев.

Държавният шеф обаче се скри от въпроса защо НЕК допуска огромен дефицит на свободния пазар за електроенергия. научи, че само за два дни между 7 и 8 май има допуснат ръст в цената от 100%, което прави надписаната сметка с около 3 милиона лева на ден.

Илиев, обаче избегна отговора на въпроса, като се омота в клишета.

Той бе видимо притеснен от констатацията на Васил Велев, който обяви по-рано днес в интервю по Нова телевизия, че „Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група“.

Очаква се съвсем скоро Илиев да бъде пометен от поста си заради огромното недоволство на българския бизнес!

Крайно време е ДАНС да започне разследване на дейността на НЕК. Същото трябва да направят прокуратурата и службите за сигурност!

Ще стане ясно и дали Илиев е съдружник под определена задкулисна форма и с енергийния бос Ковачки!

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРЕСНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ ПО ТЕМАТА!

Намери ни във facebook