Проф. Константинов с неочакван призив за евроизборите: Проверете ЕГН-то си и…

Месец преди изборите и малко след това не коментирам нищо, което има политически отенък, тъй като всеки ще се сети кой ще спечели изборите, ако го кажа. Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов по повод предстоящите евроизбори, които ще се проведат на 26 май.

Според него ще гласуват около два милиона или два милиона и половина души.

Водещият го попита колко ще излезе вотът с машините за гласуване, а професорът му обясни следното: „Ако искаме да излезе по-евтино, то трябва да гласуваме повече с машини, а не с бюлетините“.

„Една машина за гласуване ни излиза 2500 лева или 7.5 милиона лева за общо всички, без ДДС-то, което се връща в хазната. Между 25-30 лв. излиза един глас при висока избирателна активност. Препоръчвам на всеки да си провери по ЕГН, в коя секция трябва да гласува и дали в нея има машина за гласуване. Колкото повече хора гласуват машинно, толкова по-евтино те ще ни излязат“, допълни той. 

„Аз лично бях против този начин на гласуване, но откакто се взе решение да има и такова, аз съм „за“ отбора и всички трябва да направим така, че то да бъде успешно. В Европа от 570 млн. души по този начин гласуват 10 млн. Иначе, ако всичко е наред, машинното гласуване ще бъде една добавка към хартиеното“, обясни Константинов.

„Машините ще започнат да се разнасят на 24 май. 1-2 дни са крайно недостатъчни за обучението на секционните комисии. Задължително е машините да нямат връзка с интернет и други мрежи, за да не може гласът да бъде променен“, разкри председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“. 

„Основният харч за провеждане на избори са заплатите на служителите на избирателните секции“, завърши проф. Михаил Константинов.

Намери ни във facebook