Политоложка разкри как президентът Радев сам се вкара в капан!

Президентът Румен Радев влезе в капана на търсената нова конфронтация между ГЕРБ и БСП. Това каза политологът доц. Румяна Коларова.

Според нея е абсолютно неадекватно както политически, така и научно, сегашната политическа система да се определя като недемократична, а режимът като авторитарен.

 

„Това обаче е стилът и патосът на основните противници на управляващите. Ясно е, че този патос беше свързан с очакването за предсрочни парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че няма да има предсрочни избори, защото няма системни предпоставки за това. Убедена съм, че управляващите ще направят всичко възможно да няма предсрочен вот. Това изпуска въздуха на техните опоненти, които са като в безвъздушно пространство, защото до момента сякаш всичко беше фокусирано върху очакването, че на Борисов няма да му издържат нервите и отново ще има предсрочни избори“, обясни доц. Коларова. 

„Търси се нов вид конфронтация и президентът Румен Радев влезе в този капан“, добави политологът. 

„Това няма да урони имиджа му, но ще пострада президентската институция“, обясни тя. 

Според анализатори и политици, увлечени от радикалната стратегия, ГЕРБ си отива, припомни Коларова, като уточни, че те предвиждат за партията съдбата, която сполетя две от политическите алтернативи на БСП – СДС и НДСВ, които залязоха от политическия хоризонт. 

Но според нея големият проблем на политическата сцена у нас е изчезването и появяването на дясното. 

„То създава у левицата чувството, че тя е вечна, а срещу тях има някаква неустойчивост и ненадеждна политическа класа, която може да бъде подменяна“, добави политологът.

По думите й ГЕРБ, и като партия, и като управление, показва много по-голяма устойчивост, отколкото НДСВ и СДС.

Намери ни във facebook