Изчервеният като булдог бос на НЕК Петър Илиев се оплете в лъжи за рекордната цена на тока! |

С почервеняло от неудобство лице, шефът на НЕК Петър Илиев стана за резил в ефира на Нова телевизия тази сутрин. Държавният бос се оплете в лъжи докато бръщолевеше небивалици, с които се опитваше да оправдае рекордната за Европа цена на тока за българския бизнес.

„НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственото задължение, което има НЕК за свободния пазар, е по делото на ЕК срещу българската държава за манипулации на свободния пазар“, обясни Илиев, но несигурността му в гласа издаде липсата на вяра в собствените му приказки.


 
По думите му, НЕК има право, но няма задължение. „НЕК има задължение да доставя ток на населението, да доставя водни ресурси за напояване“, заяви Петров. НЕК не влияе на цената, твърдеше упорито той.
 
Румен Радев, заместник-председател на АИКБ, контрира Илиев и посочи, че казаното от него не е пълната истина. „Естествено, че НЕК може да влияе на цените. НЕК има огромна роля в този процес и нека да не скромничи г-н Илиев“, каза той.
 
Оправданието на Илиев за въпросните дни, когато се продавал ток спешно ток, е любопитно: „Очакваха се сериозни валежи в тези дни. Тогава трябва да има превенция да изпразним язовирите, за да няма наводнение“.
 
Румен Радев отново контрира: „Мога да ви залея с бележки по това, което казвате. Естествено, че има влияние НЕК, как да няма?“.
 
„НЕК е един особен казаус. Той е обществен доставчик, производство на електроенергия и търговец. В това число и на свободния пазар“, добави представителят на работодателите.
 
„Представете си, че сте на футболен мач. Имате един рефер, който обаче има възможността и да отиграва топката. Той би могъл да даде и голов пас. Той може да направи някой голмайстор, би могъл да извее някой в силно конкурентно позиция“, посочи Радев.

„Много ме ласкаете, че аз влияя на борсата“, сопна се Илиев. „България си избра този  модел и това е. От 2014 година токът се продава по графици. От 2018 миналата година целият свободен ток се продава само на борсата“, каза той, но призна, че количествата са по-малки. „Все едно, когато пазарувате за стол, да пазарувате от бензиностанция“, посочи той.
 
На въпрос дали ще се ограничат само с искането за оставка на Илиев, Радев отговори: „Съгласували сме позиции с колегите. Силни мерки и реформи въобще в енергийната система. Те не се изчерпват само с една конкретна физическа оставка. Ние визираме поведение на НЕК, което намираме за недакеватно“.

В момента четирите национално представени работодателски организации настояват за оставката на Илиев и се очаква в скоро време да я получат!

 

Намери ни във facebook