Жената без лице: Как призрачна престъпница завъртя германската полиция около пръста си (СНИМКИ) |

Полицията в Германия в продължение на около 15 години се опитвало да се озове на следата на неуловима престъпница, която тероризирала няколко държави едновременно. Историята на „жената без лице“, която се опитвали да хванат от 1993 г. насам, започва в град Идар-Оберщайн, където е намерено тялото на 62-годишна пенсионерка, удушена от неизвестно лице.

Анализът показал наличието на ДНК на неизвестна жена, която се докоснала до чашка.

Тогава на органите на реда не се удало да я открият, а такава възможност се появила през 2001 година. Тогава престъпник убил 61-годишен антиквар от град Фрайбург. И в двата случая не са открити отпечатъци. Но тогава липсата на следи сметнали, че се дължи на „професионализма“ на нападателя.


Анализ на проби ДНК

Следващият път, когато мистериозната престъпничка се проявила било през 2007 г., когато телата на 22-годишната сътрудничка на полицията Мишел Кизеветер и нейния партньор били открити в немския Хайлброн. Подозрителната престъпничка, която отново оставила познати следи от ДНК, сега привлякла голямо внимание.


Погребението на Мишел Кизеветер

Изяснило се, че през изминалите 15 години една тайнствена „жена без лице“ успяла да извърши десетки престъпления в различни страни. Впоследствие следите от ДНК били открити на мястото на стрелба в циганския лагер, престрелки в бара, на мястото на грабеж на виетнамски бижутери. Изглеждало, че тези престъпления не са свързани помежду си.

През ноември 2018 г. се оказало, че полицията е похарчила над 18 милиона долара за разследването, като е взела проби от ДНК от хиляди хора.

Проста хипотеза довела до решаването на загадката – внезапно загадъчните следи от ДНК попадат на местопрестъпление по инструментите на криминалистите. Изяснило се, че служителите на полицията закупуват за дейността си пръчици с памук от една фабрика в баварския Тисау. Представители на компанията твърдят, че пръчиците са стерилни, но не са подходящи за събиране на ДНК проби. На инструментите могат да останат частици от кожата или потта, които могат директно да повлияят на резултатите от изследването.

В резултат на това се оказало, че 71-годишна възрастна дама се оказала „жената без лице“ – тя е пакетирала пръчиците от години и не е имала представа за престъпленията, които са приписани нея.

Полицията все пак успява да открие убийците на Кизеветер.

Намери ни във facebook