Цонев с важно разкритие : Обмисляме забрана на финансирането на партии от чужбина!

„Обмисляме забрана на финансирането на партии от чужбина. По този начин ще се ограничи зависимостта на политическите сили от външно влияние“. Това заяви пред депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Медията го потърси за коментар за горещата тема за намаляване на партийните субсидии.

„Голяма част от българското общество не иска партиите да се финансират от бюджета. По тази причина ние предлагаме това да става чрез дарения, които да са направени от икономически субекти, които са изрядни и с платени данъци.

Финансирането ще бъде подложено на граждански и обществен контрол, за да се гарантира прозрачност“, подчерта Йордан Цонев пред .

На въпрос на медията ни – ще се опазят ли партиите от олигархични зависимост с новия начин на финансиране, Цонев отговори:

От ДПС ще разкрием какви зависимости са имали партиите в годините, когато не са получавали достатъчно държавна субсидия и обществено финансиране“.

Цонев припомни, че през 2001 година е въведена субсидията от 1 лева. През 2004 година тя става 1% от Минималната работна заплата, или 1.50 лева приблизително. Цонев каза още, че до 2006 година, когато субсидията става 6 лева, партиите са се издържали от частно финансиране.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание обясни пред , че тогава партиите са взимали пари от икономическите субекти, „на които после вършиш някаква работа“. „От 2006 година нито едно юридическо лице не може да прави дарение на политическа партия и зависимостите спряха. Въведохме забраната, защото тази субсидия вече беше достатъчна“, допълни депутатът пред .
 

„Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите“, подчерта депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Идеята на Делян Пеевски е партиите да се финансират по американския модел – от бизнеса и от гражданите, но прозрачно и с граждански контрол. 

Според Пеевски при един лев държавна субсидия на изборен глас партиите ще фалират. Те ще фалират и при пет лева субсидия.

„Хубаво е да се изясни какво правят партиите после“, настоя той. И уточни: „Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лева и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори“.

Намери ни във facebook