Голямо учение с ракетни стрелби и подарък за Борисов започна на Шабла (ВИДЕО) |

Премиерът Бойко Борисов и висши военни от САЩ и Сърбия наблюдават днес бойните стрелби на тактическото учение „Шабла 2019“. На демонстрациите присъстват още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В учението участват формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия. Ще бъдат отработени съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Делегацията от Сърбия е водена от министъра на отбраната Александър Вулин. Сред наблюдателите на учението са още зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, представители на български държавни институции, висши генерали и офицери.

Борисов кацна с хеликоптер и беше посрещнат лично от шефа на отбраната ген. Андрей Боцев с военна музика. След това премиерът прие строя на почетния караул, който беше организиран специално за неговото пристигане. Министър-председателят се запозна с личния състав и с нескрит интерес разгледа бойните машини, които участват в учебните стрелби. 

Рожденикът получи като подарък плакет от родните ВВС. „Дай Боже всички да сме живи и здрави, това е най-важното“, благодари премиерът. Веднага след това започнаха и самите стрелби. В учението участват и самолети Су-25 и МиГ-29 на българските и сръбските военно-въздушни сили.

„Тук сме предоставили на сърбите да стрелят с нашите ракети и машини“, похвали се премиерът. И на няколко пъти помоли военните да внимават по време на стрелбите. „Да не си летец сега“, възхити се Борисов на точната стрелба.


 Намери ни във facebook