Климатологът Георги Рачев разкри какво време ни чака през юли: Много валежи ще има в…

Всичките активни процеси са над Северна и Западна Европа. Ние сме в периферията на антициклон. Продължава да идва малко по-хладен въздух, заради което е тази лабилност на атмосферата. Следващата седмица по морето се очакват тропични нощи.

 Това заяви в ефира на „Здравей, България“ климатологът Георги Рачев. 

„Очакват ни 27-28-30 градуса до края на месеца. Минималните температури ще са 20 и над 20 градуса. Времето ще е перфектно за море. Морската вода ще става все по-топла. Другата седмица се очаква тя да е около 24 градуса“, заяви Рачев.

„Лятото е най-дългият сезон в България. Още от май месец сме в типичното лято по някои показатели. В София и Западна България ще превалява в следобедните часове. Чака ни типично лятно време. На 23-и сигурно също ще превали“, прогнозира климатологът.
 

„Градушките в Босна и Херцеговина, Румъния и Македония са страшни. Ние засега се разминаваме“, каза той.

„Юли месец ще има повече валежи в западната половина на България, но по морето ще има по-малко валежи от средното за сезона. Вече обаче сме 2 градуса над нормата. По морето да се очаква много по-топло време“, каза той.

„Ако трябва да обобщим прогнозата за лятото – чакаме с нормални и по-високи от нормалните температури, като над Западна България валежите ще бъдат повече. Това е идеалното време. От 2006 година не сме имали студено лято“, заяви Рачев. 
 Намери ни във facebook