Царете на фалшивите пари в Европа са българи, не е за вярване какви факири са!

Десетима българи са царете на фалшивите пари. Те произвеждат най-добрите ментета на 50 евро, 100 евро и 200 евро, които после пробутват в Европа, разкриха от ГДБОП, пише „Телеграф“.

Майсторите са хора, които цял живот са се занимавали само с това въпреки арестите и присъдите, които получават, не се отказват. „За съжаление българите са най-добрите фалшификатори в Европа.

Ние сме разбили десетки нелегални печатници и продължаваме да работим по това направление. В много от случаите правим съвместни операции с чуждите партньорски служби, тъй като фалшивите пари се изнасят основно към Западна Европа“, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

От спецпрокуратурата пък обявиха, че дават на съд бандата за пари менте, разбита в края на миналата година, която беше направила печатница в мазето на хотел „Кантилена 2“ на Слънчев бряг.

При обиските в дома на тартора на антимафиотите откриха рекордно количество банкноти от 50 евро, 100 евро и 500 евро на стойност 2 170 000 евро и над 100 000 щатски долара.

Антимафиотите засекли, че българите правели най-качественото евро в цяла Европа, въпреки че в същото време най-големият производител на ментета била Италия. Финикийските знаци от Ботуша били зле направени и ги хващали редовно, докато нашенските се пласирали на Стария континент  като топъл хляб. Трябвало да се използва специална техника, за да бъдат разпознати. Най-печатани били 50 евро, 100 евро и 200 евро, а в по-редки случаи се правели и банкноти по 500 евро. При тях обаче се рискувало много, тъй като в чейнджбюрата им обръщали внимание и рискът да ги хванат се увеличава.  „Нашите хора правят и левове, но не са много добри“, смятат спецченгетата от ГДБОП.

Десетимата печатари се занимавали основно с производството на фалшификатите. Продавали ги на 20% от номиналната им стойност. „Например, ако са напечатали 10 млн.евро, ще ги продадат за Е2 млн. Разпространението става на едро. Купувачите са основно чужденци, които изнасят парите-менте зад граница. Те обаче отново достигат и до България, тъй като сега трусите масово идват на морето“, коментираха антимафиоти. Освен към Западна Европа, наши фалшиви пари отивали и към Украйна и Молдова, но по-рядко. Родните майстори били на световно ниво и при отсичането на монети. Съсредоточили се основно в евроцентове и паунди.

Точно по същото време през юни м.г. ГДБОП разби нелегална монетарница в селскостопанска постройка в Пловдив, където са били изсичани монети с изключително високо качество. Конфискувани бяха 34 хил. монети от по 2 паунда на обща стойност 70 хил. паунда. Арестувани бяха трима бандити. За разлика от банкнотите, монетите се продавали на 40% от номиналната им стойност. Малко след операцията от БНБ казаха, че капаците на фабриката била 1500 монети на ден.Намери ни във facebook