Борисов: Докато Дачич не ми каже „Извинявай, Бойко“…

Министър-председателят Бойко Борисов участва в пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Премиерът припомни за усилията, които положи по време на българското европредседателство и коментира създалото се напрежение между България и Сърбия.

„Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично.

На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по – малко сръбският и българският народ“, коментира Борисов. 

От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие. Бойко Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина. 

„Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем“, посочи той.

Българският министър-председател даде за пример отношенията между България и Турция, като обясни, че и там има разногласия, но с Ердоган провеждат разговори и ги решават „тема по тема“. По думите му балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати. 

„Сега ще види той какво е неприемливо отношение. Докато не ми каже „Извинявай, Бойко“, не ме интересува кой какво ще каже. Казах, че всеки един президент, канцлер и премиер има своя вътрешна политика, но когато говориш от името на европейските институции, се съобразяваш с принципите на ЕС. Върховният представител трябва да се консултира с всички, за да вземе решение“, каза Борисов. 

„Къде е конфликтът със Сърбия? Къде обидих Дачич? С какво е неприемливо поведението ми или го прави, за да покаже, че по някакъв начин ми се е опълчил. Четири пъти е казал вчера „Извинявай“, но не го казва пред медиите. Ако аз го бях обидил, щях да се извиня. Не е трудно. Ана беше до мен, защо не направи скандал“, попита той. 

„Западните Балкани трудно се събираме, правим си балкански номера. За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни премиерът.

Бърнабич застана до Борисов по време на обръщението му към медиите след срещата и обеща Дачич да се извини на българския премиер, но не посочи кога ще се случи това. Намери ни във facebook