Дачич даде на заден след реакцията на Борисов! Цитира го и се…

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега – вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 

Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 


Снимка: МВнР

Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е  била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

„Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може  да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция“, бе категорична Захариева.
 
„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му“, каза Дачич.

„Сътруднича си с Борисов от много години, бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии.  Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия“, допълни Дачич.
 
„Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но съм всъщност реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: „Да вървим напред!“, заяви още вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия.

припомня, че по-рано днес българският премиер Бойко Борисов се разгневи и каза, че Дачич трябва да му се извини. Повод за гнева на лидера на ГЕРБ е остър коментар от страна на сръбския вицепремиер.



Намери ни във facebook