Пак напрежение: Зеленски говори с Путин по телефона, помоли го да спре убийствата

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин във връзка със загиналите украински военни в Донбас, съобщава УНИАН, цитирана от „Фокус“.
 

Държавният глава е съобщил това след съвещание със силовите структури по повод предполагаем обстрел, състоял се на 6 август в района на Павлопол в Донбас, в резултат от който са загинали четирима украински военни.
 
Зеленски е подчертал необходимостта от възможно най-скорошна среща на лидерите на „нормандската четворка“ (Русия, Украйна, Германия, Франция) и от това „да се видим очи в очи и да прекратим тази война“.
 
„Току що, днес сутринта, разговарях с президента Путин по този повод, позвъних му спешно и казах, че това (гибелта на украинските военни) не ни приближава към мира и ви моля много да повлияете на тази страна (Луганска и Донецка народни републики) да прекратят убийствата на наши хора“, заяви Зеленски.


 
„Вторият въпрос, който поставих е, че ние продължаваме разминирането и че трябва да съкратим от другата страна (времето за демонтаж на фортификационните укрепления) за строителството на мост в Станица Луганска. Още няколко въпроса, които повдигнах, са възвръщането на нашите пленници“, добави украинският президент.
 
По неговите думи разговорът с Путин е бил дълъг.
 
Според съобщение на Министерството на отбраната в Киев от 6 август, в резултат от обстрел на силите на ЛДНР са загинали четирима украински военнослужещи.

По-рано тази сутрин, както информира, разузнаването на ДНР разпространи информация, че украинските войски готвят голямо нахлуване в Донбас, като направлението на главния удар ще е към Мариупол.

Засега от Кремъл няма официална информация за разговора между Зеленски и Путин. 
 

Намери ни във facebook