Борисов и Медведев обсъдиха огромни възможности пред България и Русия

Руският премиер Дмитрий Медведев на среща с българския си колега Бойко Борисов в кулоарите на първия Каспийски икономически форум в Туркменистан го покани да обсъдят възможностите, които се отварят пред двете страни от съчетаването на потенциала на Черноморския и Каспийския региони, предават осведомителните агенции.

„Посещението ви тук в Каспийския регион е доказателство за това, което вие и аз казах днес, че можете да опитате да комбинирате както черноморското, така и каспийското измерение, особено ако то носи дивиденти за държавите и народите на нашите държави. Затова нека поговорим за това и някои други въпроси „, каза руският премиер в началото на срещата с Борисов.

Медведев отбеляза, че от посещение му в България през март е минало малко време, но той изрази увереност, че срещата им тогава е дала даде тласък на двустранното сътрудничество.

От своя страна ръководителят на българското правителство изрази мнение, че участието на Медведев в Каспийския икономически форум гарантира успеха на това събитие.

„Този регион има огромни възможности, а България се намира от другата страна на Черно море и е като вход за Европейския континент. Обикновено обсъждаме темата за газа, но имайте предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилния транспорт, морският транспорт, тези центрове, които съществуват както в България, така и в Русия, северно от този регион, предполагат огромни възможности „, каза той.

Според него „Черно море трябва да остане морето на мира, търговията, туризма, транспортните връзки с участието на фериботи и яхти и газопроводи“.

Намери ни във facebook