Учени откриха гигантска дупка в земната литосфера, прогнозират нещо страшно в Северна Америка

Силно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано край бреговете на щата Орегон в САЩ на 16 август 2019 г., което според експертите се е намирало на дълбочина 10 километра, на ръба на плочата Хуан де Фука.

Изследователите смятат, че тази плоча се явява останал фрагмент от плочата Фаралон, плаваща в мантията на Земята под Северна Америка. Сеизмолозите считат, че ако земетресението е станало точно на тези места, то тогава Тихоокеанската плоча се е раздвижила и са започнали да протичат неизвестни за учените процеси.

Експертите смятат, че ако се случва земетресение на брега на Орегон, което е повече от 5-та степен по Рихтер, то в този район трябва да се очакват по-мощни трусове скоро, съобщава Geophysical Research Letters.

Дълги години, учените, с помощта на специално оборудване, изследват плочата Хуан де Фука. Резултатът от изследването се оказва пролука, открита в плочата, която има голяма дълбочина и преминаваща в мантията на Земята.

Според учените, дължината на разлома е около 200 километра. Изследователите смятат, че същата тази дупка може да бъде причина за появата на вулканична активност на територията на Орегон. 

Експертите достигат до извода, че древната плоча Фаралон е започнала да се топи с бързи темпове. Това може да доведе до увеличаване на сеизмичната активност в Северна Америка. В сравнение с тези процеси дори тихоокеанският „огнен пръстен“ ще изглежда спокойна зона по отношение на сеизмичността.

Намери ни във facebook