Неизвестна досега тайна изплува при реставрацията на лъва на паметника на Шипка СНИМКИ

Приключи реставрацията на големия бронзов лъв от Паметника на свободата на старопланинския връх Шипка. Оказа се, че фигурата не е от бронз, а от месинг – от гилзи на куршуми.

Ремонтът приключи по-бързо от очакваното и утре той ще стане свидетел на честванията по повод 142-ата годишнина от боевете за Шипченския проход.

Комисия оцени качеството на ремонтните дейности.

Остава финалното плащане, за да се приключи работата по лъва.

Ремонтът е без забележки, обясни Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка”. Общата сума, която беше използвана за него, е около 55 000 лв.

А кой е човекът, сглобил фигурата?

Името му е Христо Христов Гъдев. Той е участник във две войни – Междусъюзническата и Първата световна. Космополитна личност – изградил с две ръце първият ВЕЦ в родния град Шипка, осъществил първите прожекции на нямо кино в местното читалище. Участвал в сглобяването и поставянето на статуята на лъва на Паметника на свободата на Шипка.

За него разказва синът му – Христо Гъдев-младши. Показва снимка с баща си и брат си на паметника от 1932 г.

Христо Христов Гъдев бил прочут занаятчия – майстор ножар. В Балкана снага издигал вече Паметникът на свободата и някой трябвало да постави голямата фигура на лъва. За тази задача избрали 35-годишният тогава Христо Гъдев с неговите работници – десетина души.

Задачата не била никак лека. Статуята тежала 12 тона, а трябвало да е стабилна. Монтажът на лъва е продължил около един месец, разказва внукът на Христо Гъдев.


Снимка: btvnovinite.bg

Че майсторът е знаел защо дава гаранция „до живот“ говори фактът, че 100 години по-късно. При отварянето на фигурата на лъва металната конструкция вътре в нея е здрава и непокътната.

Намери ни във facebook