Опечалени близки и приятели се сбогуваха с Жорж Ганчев СНИМКИ

Стотици се стекоха днес в църквата „Света София“ в столицата, за да си кажат последно „Сбогом“ с Жорж Ганчев. В понеделник на 79-годишна възраст почина един от най-колоритните ни политици, общественик и спортист.

Сред посетилите поклонението в столицата бяха любимата на Жорж Ганчев – Валентина Танева (или както той й викаше Шуши), артистът Славчо Пеев, икономистът и бивш министър Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон и агент Иван Тенев, певицата Диана Дафова и още много други.

Съпругата на покойния не пусна кърпичката от ръката си, но опита да бъде силна въпреки скръбта си.

Скандално: Жорж Ганчев ограбен до шушка преди смъртта си

припомня, че Той беше депутат и неколкократен кандидат за президент. Изявяваше се и като актьор, музикант и писател. Една от най- известните му реплики е „Не ме гледай умно, българино!“

Георги Ганчев Петрушев, както е официалното му име, е роден на 29 август 1939 година в Пловдив.
 

Следва в Националната спортна академия и става по-късно шампион на България по фехтовка, играе и баскетбол в „Академик“ София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Модьор.
 

В началото на 60-те години се жени за британската поданичка Уенди А и заминава с нея на Острова. Твърди се, че това е част от операция на Второ главно управление на ДС, чийто сътрудник именно по британска линия е Георги Петрушев с псевдоним Жорж. Псевдоним, който той наложи като свое име.
 

Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, досри продужент в киното и театъра в Англия и САЩ.  След 90-та година става един от учредителите на СДС.  Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г.
 

НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.
 

Стана ясна фаталната причина за смъртта на Жорж Ганчев

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.
 

Многообразна личност,определяна и като противоречива – между политиката, популизма, призивите за патриотизъм и уважение към институциите. С думите: не искам постове, а поста Жорж Ганчев прави един от многократните си опити да стане президент.
 

Жорж Ганчев: На такъв човек ще повярвате ли – човек, който никога не е взимал заплата от България , от 1961 г.; човек, който вече шеста година вече дава живота си кариерата си и всичко, без пари, в България, за да помогне на тази страна?
 

Култовите лафове на Жорж Ганчев, с които ще го запомним

Успехите в Западна Европа и САЩ са сред личните причини за гордост, които Жорж Ганчев често посочва в публичните си изяви. Макар и през различни позиции и идеи, отстоява желанието за промяна в България до последните си дни. 

Жорж Ганчев: Да направиш жест, да дадеш нещо на хората е най-голямото удоволствие, тъй като то те мотивира.
 

В такова състояние аз съм живял и работил дълги години. 

Живот, на който малко хора могат да се надяват. Такава е равносметката му в последното интервю. 
 

 Намери ни във facebook