Преди да дадете кръв за изследване, не бягайте по стълбите

Ще се изненадате от какво може да зависи надеждността на резултатите от изследванията. Всеки от нас, поне веднъж в живота си, е давал кръв за изследване. Понякога това е проста формалност, но в някои случаи сериозното лечение може да зависи от резултатите. Затова е толкова важно изследванията да са възможно най-достоверни.

 

Дъвченето на дъвка може да повлияе на резултата

Когато дъвчем нещо (независимо какво), мозъкът ни получава съобщение, че ядем и дава сигнал на храносмилателната система да започне да произвежда храносмилателни ензими. Съответно индикаторите на всички биохимични процеси се изместват и стойностите им ще са такива, сякаш човек е ял. Следователно, дъвката преди изследванията е отрицателен фактор за получаване на надеждни резултати.

Преди изследване е по-добре да пропуснете тренировката

Всички референтни (или популационни) стойности, с които се сравняват резултатите от изследванията на всеки конкретен пациент, са получени от здрави хора, в еднакви условия. Едно от тези условия е състоянието на покой.

Ако преди изследването сме практикували някакъв спорт, всички наши метаболитни процеси ще се изместят към физическа активност. Ефектът от тренировките не приключва след 1-2 часа, организмът ни е в състояние на активен метаболизъм още дълго време – интензивно преработване на веществата, натрупани по време на тренировката. Следователно, резултатите от изследванията, проведени в деня след посещение на фитнес залата, ще се различават от тези, които биха били получени, ако човек беше в обичайното си състояние.

Най-често това е важно, когато правим биохимични или хормонални изследвания, физическата активност не влияе толкова много на показателите на инфекциозните процеси. Но във всеки случай бихме ви препоръчали да се въздържате от тренировки не само в деня на теста, но и през предишния ден.

Може ли да повлияе бързото изкачване по стълбите?

Ефектът от изкачване по стълбите ще бъде същият като при тренировките. Освен това, обикновено тичаме нагоре, когато закъсняваме и сме под стрес. А стресът, както знаете, води до активното развитие на цяла гама от “хормони на стреса”, а това се отразява и на целия ни метаболизъм.

Защо трябва да даваме кръв сутрин?

Организмът на човек е подвластен на определени биологични часовници и биоритми. А например, пикът на производството на кортизол настъпва през втората половина на деня, на TSH – от 2 до 4 сутринта. Затова всички референтни интервали за хормоните са стандартизирани за сутрешното време. За да могат стойностите, които измерваме, да са адекватни на референтните, трябва да даваме кръв за биохимични изследвания, хормони и метаболити задължително сутрин и само на гладно.

Винаги ли е необходимо да се дава кръв на гладно?

Зависи от изследванията. Например, кръв за биохимични изследвания, хормони, важни метаболити трябва да се вземат на празен стомах.

Ако искаме да разберем показателите, свързани с въглехидратния или мастния метаболизъм, минимум 12-часово гладуване и лека вечеря предния ден са строго регламентирани. В противен случай изследването ще определи в кръвта състава на тези храни, които сте яли снощи за вечеря.

Има и някои ограничения за наличието в кръвта на молекули, които се образуват по време на консумацията на мазнини и дават мътност на кръвния серум. Дори, когато говорим за метаболити, които не са зависими от приема на храна, например маркери на инфекциозни заболявания, се препоръчва да се въздържате от консумация на храна поне 3 часа преди даване на кръв, за да се избегне увеличение на хиломикроните в кръвта, които я правят мътна и влияят върху резултатите от изследването.

Може ли да се пие алкохол вечерта преди изследването? Пушенето оказва ли влияние?

Да пиеш алкохол е същото, като да приемаш храна. Освен това алкохолът се метаболизира в черния дроб и първото нещо, което се повлиява от напитките, приети предния ден, е състоянието на чернодробните ензими.

Пушенето като цяло е вредно и още повече преди изследване. Никотинът нарушава цялата ни хармонична метаболитна система. Ето защо, ако не можете без цигарите, първо си направете изследването и тогава пушете.

Някои приемат хранителни добавки, витамини, необходимо ли е да се спрат преди изследванията?

Няма еднозначен отговор на въпроса по отношение на това дали да приемете или да спрете приема на хранителни добавки преди изследването. Задължително е да се консултирате с лекар, но ако това не е възможно, при преминаване на теста не забравяйте да споделите дали сте приели такива хранителни добавки. Колкото повече информация за пациента има лекарят при определяне на клиничната диагностика, толкова по-точно ще интерпретира резултатите.

Милена ВАСИЛЕВАНамери ни във facebook